Правілы разумення інфармацыі, указанай на этыкетцы піва
Як вы звычайна выбіраеце піва, на што зважаеце ў першую чаргу? Дызайн этыкеткі – немалаважны складнік. Маляўнічы або, наадварот, мінімалістычны – ён прыцягвае ўвагу і размяшчае да пакупкі. Інфармацыя, размешчаная на этыкетцы, таксама можа шмат аб чым распавесці і нават дапаможа зрабіць выбар!
Як правіла, асноўныя характарыстыкі піва пазначаны ў выглядзе абрэвіятур: ABV, IBU, OG. Мы падзелімся з вамі апісаннем самых вядомых паказчыкаў:
- ABV (Alcohol by Volume) – ступень крэпасці піва. Яна ўказваецца ў працэнтах (у сярэднім, паказчык складае 4-5 працэнтаў) і сведчыць аб узроўні канцэнтрацыі спірту ў напітку. Так, напрыклад, у крафтавым гатунку Session Blond Ale утрыманне этылавага спірту складае 5 мл на 100 мл піва і пазначаецца як «Змест алкаголю 5%».
- IBU (International Bitterness Units) – міжнародная шкала гаркаты піва ад 0 да 100. Паказваеступень утрымання смол хмеля, якія надаюць напою горыч. Калі вы не кахаеце вельмі горкіягатункі, то выбірайце піва з паказчыкам 15-25. Чым вышэй IBU – тым больш горкім апынецца густ хмельнага напою.
Светлы лагер «Крынiца Класiчнае» адрозніваецца мяккім послевкусием, мае IBU 13, у той час як у насычанага гатунку Sabro IPA паказчык IBU складае 33.
- OG (Original Gravity, або экстратыўнасць пачатковага сусла) – першапачатковая шчыльнасць піва. Яе ацэньваюць перад пачаткам закісання пры дапамозе гідраметра. Шчыльнасць паказвае на працэнтнае ўтрыманне сухіх рэчываў у піве. Аказвае ўплыў на смак хмельнага напою, яго насычанасць і крэпасць. Напрыклад, традыцыйны цёмны лагер Stara Pivnice Cerne мае шчыльнасць 11,4%, у той час як працэнт шчыльнасці выразнага піва Porter 8/20 складае 20%.
Перад пакупкай таго ці іншага піва ўважліва вывучыце этыкетку. Агульнапрынятая ва ўсім свеце абрэвіятура раскажа пра смак піва яшчэ да таго, як вы паспрабуеце яго. Памыліцца складана, галоўнае – чытаць і разумець! Цяпер вы з лёгкасцю зможаце абраць той хмельны напой, які падыдзе менавіта вам.