Дзень чэшскага піва
У гэты дзень, 27 верасня, штогод адзначаецца Дзень чэшскага піва. Дзякуючы тысячагадовай гісторыі і векавым традыцыям нацыянальнае піва Чэхіі высока шануецца ва ўсім свеце! Хто хоць раз паспрабаваў сапраўднае, якаснае чэшскае піва, – ужо не ў сілах разлюбіць гэты напой і забыць яго непаўторны густ!
Чаму ж чэшскае піва такое папулярнае? Сакрэт поспеху заключаецца ў захаванні векавых традыцый.
Першай вядомай «броварам» стала брненская, згаданая ў 1118 годзе. Тады ж, у XII стагоддзі, вытворчасць піва настолькі пашырэла, што яго варылі абсалютна ў кожнай хаце. Пазней у Чэхіі сталі з’яўляцца першыя цэхі півавараў, затым – піваварныя заводы. Галіна актыўна развівалася, таму з мэтай яе паляпшэння была створана першая ў Еўропе “Піваварская школа”.
Сусветную папулярнасць чэшскаму піву прынёс баварскі півавар Ёзэф Грол у 1842 годзе. Яго піва новага тыпу Пільзнер стала папулярным ва ўсёй Еўропе і ЗША. У XX стагоддзі многія піваварныя заводы Чэхіі згалелі, аднак пасля аднаўлення эканамічнай сітуацыі півавары вырашылі не мадэрнізаваць вытворчасць і працягнулі выкарыстанне класічных тэхналогій варэння піва.
Дакладна падлічыць, колькі гатункаў піва існуе ў Чэхіі, – рашуча немагчыма: у кожным кутку гэтай краіны вараць свае ўласныя гатункі па ўнікальных рэцэптах.
Мінская піваварная кампанія ААТ “Крыніца” стварыла рэцэпт піва ў чэшскіх традыцыях – светлы лагер Stara Pivnice Svetle.
Гатунак Stara Pivnice звараны з адборнай сыравіны: духмянага жацецкага хмеля, Венскага соладу і дрожджаў. Піва мае цёплы залацісты колер і далікатны смак, адрозніваецца хмелевым і фруктовым водарам. Прыемная піўная гарката плыўна пераходзіць у працяглы мяккі послевкусіе. Напой мае аптымальныя для лагера паказчыкі крэпасці – 4, 8% і шчыльнасці -11, 8%.
Традыцыі – гэта тое, чым мы ганарымся, тое, што дазваляе нам выпускаць толькі якасныя напоі для вас, сябры. Давайце адсвяткуем Дзень чэшскага піва разам!